Μικρός Οδηγός: Ιερός Ναός της Παναγίας της Τήνου
Παναγία Τήνου. Ένας από τους πιο γνωστούς Ιερός Ναούς σε όλο τον κόσμο. Η παρουσία του Ναού εκεί έχει δώσει στην Τήνο το προσωνύμιο, πρωτεύουσα του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ο ναός, γνωστός επίσης και ως Παναγία Ευαγγελίστρια,είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους ιερού προσκυνήματος στη χώρα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ιερή Εικόνα που αποτέλεσε και τον λόγω της ανέγερσης του Ιερού Ναού κ θεωρείται μια από τα πιο θαυματουργές Ορθόδοξες Ιερές Εικόνες σε όλο τον κόσμο. Αναφορές για χιλιάδες και συγκλονιστικά θαύματα, πολυάριθμες περιγραφές, έκαναν την Ιερή Εικόνα γνωστή όχι μόνο για την ύπαρξη της, αλλά και για την λυτρωτική παρέμβασης της Θεοτόκου και επιβεβαίωση της ύπαρξής της επί της Γης.
Ιστορία
Η ιστορία της Εικόνας και του νεότερου ελληνικού κράτους, έχουν μια κοινή και ταυτόσημη ιστορία. Αυτό συμβαίνει γιατί η εύρεση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας που φυλάσσεται στον ναό συνέπεσε χρονικά με την εγκαθίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους. Ο ναός της Παναγίας της Τήνου χτίστηκε σε σημείο όπου βρέθηκε εικόνα της Παναγίας, κατά τη θρησκευτική παράδοση μετά από σχετικά οράματα της μοναχής Αγίας Πελαγίας. Η εικόνα ανακαλύφθηκε μετά από ανασκαφές στις 30 Ιανουαρίου 1823 και ενώ προηγήθηκαν ανασκαφές το 1822 που αποκάλυψαν τον αρχαίο ναό του Διονύσου και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Οι πρώτες ανασκαφές το 1822, έγιναν μετά από οράματα που είδαν μερικοί ακόμα χωρικοί και κάτοικοι του νησιού. Οι ανασκαφές αρχικά δεν είχαν αποτέλεσμα, με την μοναχή να επιβεβαιώνεται και το όραμα της να οδηγεί στην ανακάλυψη της Εικόνας με την 2η απόπειρα. Η Μοναχή Πελαγία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, έβλεπε στον ύπνο της την Παναγία να της ζητά να οργανώσει ανασκαφές για να ξεθάψουν και να ανακαινίσουν τον Ναό που είναι θαμμένος στον αγρό, στην Χώρα. Η μοναχή συνοδεία της Ηγουμένης της Μονής ειδοποιεί τον Μητροπολίτη της Τήνου Γαβριήλ, ο οποίος προσκαλεί τους τοπικούς παράγοντες και τον λαό της Τήνου στον Μητροπολιτικό Ναό των Ταξιαρχών, παρακαλώντας τους να συνδράμουν, για τον σκοπό αυτό, όπως ο καθένας μπορούσε.
Η είδηση της εύρεσης της εικόνας, κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 ήταν ένα νέο που ενθάρρυνε τον ελληνικό λαό. Θεωρήθηκε από πολλούς καλός οιωνός και για αυτό τον λόγο έφτασαν στο νησί μεγάλοι αγωνιστές, όπως οι Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς και Μακρυγιάννης, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.
Θαύματα Παναγία της Τήνου
Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, τα θαύματα της Ιεράς Εικόνας, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της εύρεσης της. Μπορεί κανείς να αναζητήσεις αναλυτικές πληροφορίες για τις ιστορίες για τα θαύματα της Παναγίας. Μερικά είναι γνωστά και έχουν ακουστεί χιλιάδες αναφορές. Τα Μεγάλα θαύματα της Παναγίας της Τήνου, είναι μέχρι και σήμερα για πολλούς από τα μεγαλύτερα της ορθόδοξης εκκλησίας. Τάματα και φυλαχτά, βρίσκονται στον Ναό της Παναγίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν πως είδαν την Παναγία της Τήνου, είτε με κάποια φυσική παρουσία είτε ως όραμα. Οι άνθρωποι που είδαν την Παναγία, βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, όμως συρρέουν στην Τήνο για προσκύνημα.
Ανέγερση Ναού
Η ανέγερση του Ναού και η κατασκευή του ήταν ένα έργο που θεωρήθηκε από τα μεγαλύτερα της εποχής. Αυτό γιατί, τα μάρμαρα, το κεντρικό υλικό κατασκευής, έφτανε στην Τήνο από την γειτονική Δήλο. Ο όγκος και το μέγεθος του εργοταξίου έκανε απαραίτητη την συμμετοχή μεγάλου αριθμού εργατών, που ανέβασε το κόστος. Για αυτό τον λόγο, πολλές φορές, το έργο έφτασε κοντά στην παύση εργασιών. Όμως μετά από δωρεές και συνδρομές από ντόπιους, κατοίκους της Ελλάδας, αλλά και Ελλήνων του εξωτερικού, το έργο ολοκληρώθηκε συνολικά το 1880.
Γιορτές Ιεράς Μονής
Κοίμηση της Θεοτόκου – 15 Αυγούστου
Η 15η Αυγούστου είναι η μέρα αφιερωμένη στην Κοίμηση της Μεγαλόχαρης, σε όλη την Ελλάδα. Σημαντική γιορτή ολόκληρου του Χριστιανισμού, αλλά εξίσου σημαντική και την Παναγία της Τήνου. Χιλιάδες προσκυνητές τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, καταφθάνουν στο νησί της Τήνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που διεξάγονται εκεί με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.
Ο πανηγυρισμός της Παναγίας, είναι ένα γεγονός που από τις αρχές Αυγούστου, αρχίζει να παίρνει μορφή. Στο προαύλιο του Ιερού Ναού, ήδη από τις αρχές Αυγούστου γίνονται παρακλήσεις, η μία μετά την άλλη. Φτάνουμε στην παραμονή της γιορτής όπου και το νησί στολίζεται εορταστικά και πλήθος πιστών συρρέουν. Χιλιάδες προσκυνητές με σεβασμό και ελπίδα, θα φέρουν ένα τάμα, θα σταθούν στην ουρά για να προσκυνήσουν τη Θαυματουργή εικόνα, αναζητώντας παρηγοριά, δύναμη και στήριξη από τη Παναγία.
Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, καταφθάνουν στη Τήνο οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και τα στρατιωτικά αγήματα που θα αποδώσουν τιμές. Το βράδυ τελείται Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια Παράκληση και Θεία Λειτουργία. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολουθεί μεγαλοπρεπής λιτάνευση στους δρόμους της πόλης. Όταν η εικόνα επιστρέφει στην εκκλησία, τελείται δοξολογία στη μνήμη εκείνων που πρόσφεραν τους εαυτούς τους στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωση του ιερού ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της ημέρας που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι ταυτόχρονα, στο νησί γιορτάζεται ο τορπιλισμός του πολεμικού πλοίου «’Ελλη», το 1940. Το πλοίο, ήταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού για να αποδώσει τις καθιερωμένες τιμές, όταν τορπίλη από ιταλικό υποβρύχιο, το βύθισε. Το συμβάν ήταν ουσιαστικά και το γεγονός που σήμανε και την ανάμειξη της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Εορτασμός της εύρεσης της Εικόνας – 30 Ιανουαρίου
Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζεται η εύρεση της θαυματουργής εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε μια γιορτή που η Ιερή Εικόνα μεταφέρεται στον κάτω ναό, στο σημείο που βρέθηκε δηλαδή και τελείται εσπερινός. Μια ιδιαίτερη στιγμή, αφού η Εικόνα τοποθετείται στο σημείο που βρισκόταν για τόσο χρόνια πριν την ανακάλυψη της.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – 25 Μαρτίου
Μια ακόμα σημαντική ημερομηνία για την Ελλάδα, την Ορθόδοξη Ελλάδα και την Τήνο. Η ημέρα έχει συνδυαστεί με την ημέρα της ελληνικής Επανάστασης του 1821, αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η ημερομηνία για την Τήνο έχει μεγάλη ιστορική σημασία, αφού, για πολλά χρόνια, ειδικά τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, η Παναγία ήταν πόλος έλξης για χιλιάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ακόμα και σήμερα, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις Κυκλάδες, πιστοί παρευρίσκονται στην Τήνο για προσκύνημα. Την ημέρα του Ευαγγελισμού τελείται Αρχιερατική Λειτουργία και κατόπιν λιτάνευση της Εικόνας και δέηση στο Ηρώο, μπροστά στο λιμάνι.
Επέτειος οράματος Αγίας Πελαγίας – 23 Ιουλίου
Το όραμα της μοναχής Αγίας Πελαγίας, στις 23 Ιουλίου 1822, γιορτάζεται ακόμα και σήμερα. Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα η Εικόνα μεταφέρεται από το Ναό της Μεγαλόχαρης στη Χώρα της Τήνου, στο μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων» στο Κεχροβούνι, όπου παραμένει ολόκληρη την ημέρα. Στον Ναό της Αγίας Πελαγίας γίνεται πανηγυρική Λειτουργία και Παράκληση.
Η εκκλησία
Ο ναός της Παναγίας της Τήνου είναι επιβλητικό οικοδόμημα από λευκό μάρμαρο, που αποτελεί το πρώτο αξιόλογο αρχιτεκτονικό μνημείο του απελευθερωμένου ελληνικού έθνους. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση στη Χώρα της Τήνου. Η επιλογή του ρυθμού της εκκλησίας είναι τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.
Επικεφαλής της κατασκευής ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας και αρχιτέκτονας της εποχής, ο Ευστράτιος Εμμανουήλ Καλονάρης, Τήνιος που έμενε στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Αυτός ήταν που σχεδίασε τον ναό, μαζί και τα περιφερειακά κτίσματα, το καμπαναριό, τα αρχιτεκτονικά διακοσμήματα και οργάνωσε όλες τις εργασίες για την ανέγερση. Ακολούθησε όλα τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του νησιού.Συνδύασε όμως την κλασική αρχιτεκτονική με καινοτομίες από τη δυτική και τη μικρασιατική παράδοση. Έτσι κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό οικοδόμημα,.
Πλήθος από εξειδικευμένους τεχνίτες και ταλαντούχους καλλιτέχνες εργάστηκαν αδιάκοπα για να χαράξουν τα λευκά μάρμαρα Δήλου και να διαμορφώσουν το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του ναού. Ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό του ναού είναι, ο χρυσός και το ασήμι που γενναιόδωρα πρόσφεραν στη Θεοτόκο χριστιανοί από όλο τον κόσμο. Ακόμα οι τεράστιοι πολυέλαιοι και τα αμέτρητα καντήλια που σχηματίζουν ατελείωτες σειρές φωτός συνθέτουν ένα μεγαλειώδες έργο χριστιανικής τέχνης και αρχιτεκτονικής.
Αγίασμα Παναγία της Τήνου
Αγοράστε Αγίασμα από την Παναγία της Τήνου. Αγίασμα από την πηγή που ανέβλυσε και χώµα από τον τόπο που βρέθηκε η εικόνα. Ένα απαραίτητο στοιχείο για το εικονοστάσι σας. Το αγίασμα από την Παναγία της Τήνου, είναι κατά πολλούς ένα θαυματουργό αγίασμα, που έχει βοηθήσει πολλούς να θεραπευτούν και να βιώσουν την θαυματουργή παρουσία της Παναγίας.
Εικόνες Παναγίες της Τήνου
Εκκλησιαστικές εικόνες της Παναγίας της Τήνου. Μπορείτε να βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από εικόνες της Παναγίας στο ekklisiastikapalamaris.gr. Εικόνες ξύλινες και εικόνες σε φλοίδα. Ανακαλύψτε παλαιωμένες εικόνες και μεταλλικές εικόνες ανάμεσα από χιλιάδες εκκλησιαστικές εικόνες. Σκαλιστά εικονάκια και μεγάλες εικόνες.
Καντήλια Παναγία της Τήνου
Εκκλησιαστικά καντήλια της Παναγίας της Τήνου. Κεραμικά καντήλια με την Παναγία και καντήλια με τον Ναό τη Τήνου. Καντήλια ιδανικά για το εικονοστάσι σας και κάθε σημείο του σπιτιού σας. Καντήλια με την εκκλησία της Τήνου και διακοσμητικά.
Κομποσχοίνια Παναγία της Τήνου
Κομποσκοίνια προσευχής και κομποσκοίνια για το χέρι. Μαύρα 100αρια κομποσκοίνια αλλά και σε διάφορα χρώματα. Μαύρα 50αρια κομποσκοίνια και διάφορα χρώματα. Επιλέξτε κομποσκοίνια από την συλλογή μας και τις επιλογές μας. Κομποσκοίνια με σταυρό και κομποσκοίνια με για το δάχτυλο σας. Κάντε δώρο ένα ξεχωριστό κομποσκοίνι από το νησί της Τήνου. Διαφορετικές επιλογές με διακριτικά και όμορφα κομποσκοίνια.
Λαδάκι της Παναγίας της Τήνου
Το θαυματουργό λαδάκι της Παναγίας της Τήνου, πρέπει οπωσδήποτε να είναι στις αποσκευές σας μετά την επίσκεψη σας στην Τήνο και την Παναγία. Οι ιστορίες για θαύματα που σχετίζονται με το λαδάκι της Παναγίας της Τήνου, έχουν διάφορες εκδοχές. Από θαύματα εγκυμοσύνης, μέχρι ανίατες αρρώστιες και πονεμένους προσκυνητές.
Παναγία Τήνου, ένα από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα στον κόσμο.